Bloemrijke bermen langs Route en heihoekse kerkwegel

31 Mei 2016

Bloemrijke bermen langs Route en heihoekse kerkwegel

Toen de Route, het fietspad op de spoorwegbedding, in Lembeke- Kaprijke werd ingereden hadden wij kritiek op de breedte van de bermen. De spoorwegbedding was oorspronkelijk 6 à 8 meter breed, zodat aan beide zijden van het fietspad gemakkelijk 1,5 tot 2 meter vrij zou moeten zijn voor een mooie bloemrijke berm, een biodiverse strook natuur of nieuwe bomen.

 

Wat blijkt? Op een aantal plaatsen wordt nog steeds geploegd tot 0.5 m van het fietspad. Niet enkel langs de Route maar ook langs de Heihoekse kerkwegel is dat zo. 

De bevoegde schepen counterde onze kritiek destijds met de opmerking dat langs de Route een bloemrijke berm zou ontstaan, ook door toedoen van de gemeente. Wij geloofden dat niet helemaal maar het klonk goed. Nu enkele jaren verder weten we wel beter. Sommige boeren blijven hardleers en vinden dat zij een rijtje mais moeten planten op de plaats waar de berm zou moeten liggen. 

Ook het pleintje op de splitsing van Menstraat en fietspad ligt er armoedig bij. Een bloemenweide is hier op zijn plaats met een rustplaats voor wandelaars en fietsers.

En op sommige plaatsen is de berm doodgesproeid. ?