Airbezen tonen luchtvervuiling in Kaprijke-Lembeke aan

15 November 2017

Airbezen tonen luchtvervuiling in Kaprijke-Lembeke aan

Wat vooraf ging: In het voorjaar 2017 organiseerde de Universiteit Antwerpen, samen met CM, Vormingplus en de provincie Oost-Vlaanderen een actie in heel Vlaanderen om,de luchtkwaliteit te meten. Zij bedachten een onderzoeksmethode die niet zo vanzelfsprekend was. 11000 aardbeiplantjes stonden bij particulieren tussen eind maart en eind juni. Van die plantjes werden 5 bladstalen ingeleverd en onderzocht op ijzerhoudende fijnstpofdeeltjes. Fijn stof wordt aangewezen als een belangrijke oorzaak van luchtweginfecties, astma en vroegtijdige sterfte.  Resultaten:

Op de website van de universiteit Antwerpen ( www.airbezen.be) vind je de resultaten. Ook die van het landelijke Kaprijke. Jammer genoeg waren er maar enkele meetpunten maar de gegevens wijzen op belangrijke vervuilingspunten. 

De metingen in Oost- Vlaanderen leverden een mediaan op van 57 fijnstofmaat. Lembeke scoort veel hoger nml 103 en Kaprijke veel lager nml 38

Hoge scores werden vastgesteld in Lembeke aan de Windgatstraat ( 159) aan de Eeklostraat ( 112) , Ketsebroek ( 189), Aveschoot ( 138) ,Dorp ( 138)  Zij behoren tot de 20 % hoogste scores van de provincie. 

In Kaprijke vonden we hoge cijfers aan de Post ( 184) en in Bentille aan de school De Springplank ( 107)

Iets minder hoog maar nog altijd bij de 20 tot 40 % hoogste cijfers van de provincie waren het Plein (79) de Berkenlaan ( 86) en de Eeklostraat (94)

Afgezien van het feit dat nog een aantal belangrijke doorgangstraten ontbreken in het onderzoek ( Vaartstraat, Vrombautstraat, d' Alcantaralaan) moeten we vast stellen dat de situatie ernstig is voor een plattelandsgemeente. Natuurlijk is het verkeer een grote boosdoener, maar ook niet- of slecht afgestelde (hout) vuren zijn oorzaak van de fijn stofproblematiek.

?Wij stellen alvast voor een onderzoek te doen naar het doorgaand ( vracht) verkeer in de gemeente en maatregelen te nemen om mensen te sensibiliseren om voor korte verplaatsingen de fiets te nemen. Het in kaart brengen van de vuurhaarden en het controleren van de jaarlijkse onderhoudsbeurten kan ook soelaas bieden. ?